Sipos Dorka újabb beszámolója Equadorból

Ecuador fejlődő országnak számít, és Dél-Amerikán belül viszonylag még jó gazdasággal rendelkezik, ezért például a jelenlegi venezuelai helyzetből menekülők nagy számba indulnak meg Ecuadorba. Az ember láthatja őket az utcán, kisebb-nagyobb csapatokban, illetve volt, hogy nagyobb utakon is tömegesen vonulva láttuk őket. Ezt azonban az általános utcaképből nem vonná le az ember. Rengeteg befejezetlen ház, enyhe balkáni hangulat a félbehagyott lapostetőkből kiálló vasrudak hatásaként. A tetőteraszok ‘mosókádakkal’ vannak ellátva, illetve megfelelő teregetés helyszínének is. Ezen kívül esténként majdnem minden kutya felcaplat a tetőre, és hatalmas hangzavart csapva onnan ugatják körbe a várost. Persze ez nagy részben Ibarrára igaz, ami nagyváros.

A közlekedés maga a káosz. A lámpák nem sok embert érdekelnek, a gyalogos az önmaga életéért felelős ( értsd: bármikor elütnének az autók, ha nem figyelsz oda, a zebra-festés nem hordoz magában jelentést). Az utcákon mindenhol embertömeg, hangzavar; ártalmatlan kóborkutyák hada mindenütt – valamint fehérként meglehetősen nagy figyelmet kapunk minden nagyobb kiruccanásnál.

A kisbusz, amivel utazunk, maga a hullámvasút – rengeteg út nincs normálisan lebetonozva, az ember le-föl pattog, a biztonsági öv használata csak az első sorban kötelező. Nekem hihetetlenül tetszik, igazi élmény minden közös utazás. A tömegközlekedés is teljesen más – a buszok intésre lényegében bárhol megállnak, kiszállásnál pedig elég csak megköszönni az utat, és kiengednek. A “jegyet” (mert valójában csak fizetünk, és semmi igazolás nincs róla) is az ember különböző formában vásárolja meg, hol út közben jönnek érte, hol az út végén kell odaadni az út árát

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top