Barion Pixel

Szolgálati területek

A liebenzelli misszió az alábbi területeken végez missziói tevékenységet

  Argentína
Banglades
Ecuador
Franciaország
Japán
Kanada
Kenya
Kirgizisztán
Malawi
Mikronézia
Németország
Oroszország
Pápua Új-Guniea
Spanyolország
Tajvan

Argentína
2006. végén készült el a kliensek lakóháza, amely feltétele az intézeti ellátásnak.
– A járóbeteg- és intézeti ellátás elismerését 2007 januárjában kilátásba helyezték. Mihelyt ez írásban is megérkezik, igényelhetünk állami támogatást.
– 2006-ban körülbelül 60-an kerestek meg minket segítségért. Közülük 26-an kezdhették meg a terápiát. Két kliensünk már egy éve kitartóan részt vesz a terápiában.
– Egy terápiás hely kb. 77 pesoba (20 euro) kerül naponta.
– Az elmúlt évben két kliensünk adta át életét Jézus Krisztusnak.
– A népnyelv Trevelint az “elveszett apák városának” nevezi, mivel sok családnak kell apa nélkül boldogulnia és megélhetéséről gondoskodnia.
– “Az argentin ember olyan olasz, aki spanyolul beszél, viselkedésében francia, de legbelül brit szeretne lenni.” (Kritikus argentin önmeghatározás)
[lap teteje]

Banglades
Banglades népsűrűsége 950 fő/km2, ezzel a városállamokat leszámítva a világ legsűrűbben lakott területe. A 152,6 milliós lakosságának 90%-a muszlim.
– A Keresztyén Teológiai Főiskola (CCTB) az egyetlen államilag elismert bibliaiskola, az ATA (Asian Theological Accreditation, evangéliumi egyesület Ázsiában) akkreditálta. 2006 decemberében adták át a CCTB-n először a Keresztyén Tanulmányok mesterfokozatot 16 végzős hallgatónak.
– Az elmúlt évben néhány lelkész és munkatárs továbbképzésben vett részt a CCTB-n. Egyikük, aki az ország északi részén élő szantál törzs tagja, ezt írja: “Hálás vagyok, mert ez az Önök szolgálata és támogatása által vált lehetővé. Már régi vágyam volt, hogy teológiát tanulhassak, de anyagi okok miatt nem volt lehetőségem rá. Isten az Önök missziója révén váltotta valóra álmomat.”
– Egy Banglades déli részén lezajlott területi gyűlésen Bibliát osztottak a nem-keresztyén lakosságnak. Egy résztvevő ezt mondta: “Negyven Bibliára van szükségem, hogy továbbadjam barátaimnak!”

Munkaterületek és misszionáriusok Bangladesben:
Gyülekezeti munka és iskolarendszeren kívüli teológiai képzés (TEE-program) lelkészek és gyülekezeti vezetők részére:
– Matthias és Heike Lüdemann (gyermekeik: Lony, Hauke, Micha, Jannek és Marek), Dinajpur. Matthias a gyülekezeti szövetségben végzett teljes TEE-program koordinátora.
– Michael és Regine Kestner (gyermekeik: Joachim, Kathrin, Kerstin és Karolin), Khulna.
– Samuel és Anne-Christine Strauß (gyermekük: Emma), Gopalgonj. Bibliaiskolai tanárok a bibliaiskolán (Keresztyén Teológiai Főiskola = CCTB) (2007 őszétől)
– Wolfgang és Dorothea Stauß (gyermekeik: Stephanie, Yvonne, Sebastian, Vanessa és Pascal), Savar. Orvosi munka és a gyermekfaluban a lányok gondozása (2007. június végéig):
– Angela Peußer, Dakka/Savar.

Területi vezető:
– Waldemar és Olga Lies (gyermekeik: Sarah und Jonathan), Dakka.
Waldemar Lies, felesége Olga, mindketten a FÁK-ban születtek és nevelkedtek. Waldemar a Liebenzelli Misszió
Teológiai szemináriumának elvégzése előtt ápolóként dolgozott. Két gyermekük van. 1998 óta dolgoznak Bangladesben, Waldemar 2005. óta területi vezető.
– Banglades népsűrűsége 950 fő/km2, ezzel a városállamokat leszámítva a világ legsűrűbben lakott területe. A 152,6 milliós lakosságának 90%-a muszlim.
– A Keresztyén Teológiai Főiskola (CCTB) az egyetlen államilag elismert bibliaiskola, az ATA (Asian Theological Accreditation, evangéliumi egyesület Ázsiában) akkreditálta. 2006 decemberében adták át a CCTB-n először a Keresztyén Tanulmányok mesterfokozatot 16 végzős hallgatónak.
– Az elmúlt évben néhány lelkész és munkatárs továbbképzésben vett részt a CCTB-n. Egyikük, aki az ország északi részén élő szantál törzs tagja, ezt írja: “Hálás vagyok, mert ez az Önök szolgálata és támogatása által vált lehetővé. Már régi vágyam volt hogy teológiát tanulhassak, de anyagi okok miatt nem volt lehetőségem rá. Isten az Önök missziója révén váltotta valóra álmomat.”
– Egy Banglades déli részén lezajlott területi gyűlésen Bibliát osztottak a nem-keresztyén lakosságnak. Egy résztvevő ezt mondta: “Negyven Bibliára van szükségem, hogy továbbadjam barátaimnak!”
[lap teteje]

Ecuador
Misszionáriusok Ecuadorban:
– Kevin és Kathy Bruce (gyermekeik: Kenny, Keilah és Kimberly): úttörőmunka az awa-indiánok között, nyelvtanulás, pénztáros
– Heiko és Simone Erndwein (gyermekük: Niklas): nyelvtanfolyam, előreláthatólag missziós munka a kecsua-indiánok között
– Daniel és Cornelia Hählen (gyermekeik: Corina, Pascal, Delia): területvezetés, gyülekezetépítés Salinasban, írás-olvasás tanfolyamok koordinálása és szervezése.
– Rainer és Katharina Kröger: nyelvtanulás, később előreláthatólag gyülekezetépítés Salinasban a fekete népesség között.
– Edgar és Gyöngyvér Luz (gyermekeik: Mirjam, Marlene, Benjamin, Mark): gyülekezeti munka Atuntaquiban, a CCB akadémiai vezetője, vezetőképző tanfolyamok más gyülekezetekben.
– Douglas és Dorcas Williams (gyermekeik: Andrew, Rebecca, Sarah): úttörőmunka az awa-indiánok között, titkár.
[lap teteje]

Japán
– Japánban a népesség 1%-a keresztyén, 85%-a a shintoizmus vagy buddhizmus tanait követei.
– Egyre több japán tör ki a hagyományos társadalmi rendszerből
– Tokio vonzáskörzetében lakik az össznépesség 1/5-e
– Országszerte 175 JECA-gyülekezet van, kettőt közülük a misszionáriusok vezetnek
– A japán bibliaiskolában jelenleg 35-en tanulnak 20 tanár vezetésével

Misszionáriusok Japánban:
– Christiane Aßmus: törődés a misszionárius-gyermekekkel, háztartás
– Thomas és Irene Beck (gyermekeik: Jannik, Marco, Annika és Joel):gyülekezetalapítás
– Dieter és Elisabeth Hägele: ezidáig az okutamai üdülőt (ahol csendesheteket tartanak) vezették, jelenleg otthon tartózkodnak, továbbképzésen vesznek részt
– Joachim és Dorothe Kappus (gyermekeik: Anita és Jonathan): gyülekezetépítés
– Regina Kraft missziós nővér: gondoskodás a misszionárius-gyerekekről, a diákotthon vezetése
– Priscilla Kunz missziós nővér: gyülekezetépítés
– Traugott és Dorothea Ockert: területvezetés, okutamai üdülő (ahol csendesheteket tartanak) vezetése
– Peter és Susanne Schlotz (gyermekeik: Jael, Philmon és Mareike): gyülekezetépítés
– Tobias és Sabine Schuckert (gyermekeik: Nele és Tim): gyülekezetépítés
– Gerd és Heike Strauß (gyermekeik: Samuel, Sabina, Sebanja): gyülezetépítés
– Christa Ulmer missziós nővér: gyülekezetépítés
[lap teteje]

Kenya
Stefan Hageneier Christinével kötött házasságot, három gyermekük van (Júlia, Timothy és Joel), pilóta és repülőgép műszerész, elvégezte a Liebenzelli Misszió egyéves teológiai szemináriumát. 2003 szeptembere óta a Missziós Repülőtársaság missziós pilótája Kenyában, a Liebenzelli Misszió megbízásából.

További missziós pilóták Afrikában:
– Marcus és Emmi Riegert (gyermekeik: Jessica, Joel, Benjamin és Dávid) Tanzániában szolgál repülősként. A misszióknak, egyházaknak és segélyszervezeteknek szállító repülőutak mellett Marcus rendszeresen visz evangélizáló csoportokat és ápolónőket félreeső vidékekre. Több faluban most építenek új leszállópályákat.
– Tim és Ulrike Schubert (gyermekeik: Anny, Jan, Lena és Samuel) Botswanában szolgál. Tim pilóta és repülőgép műszerész. Fő feladata az orvosi segélyszállítás repülővel.
[lap teteje]

Kirgizisztán
– Kirgizisztán a Liebenzelli Misszió legfiatalabb missziós országa. A Kraft család érkezett meg Kirgizisztánba első missziós családként. Már 2005-ben is tartottak a Liebenzelli Misszió munkatársai képzéseket a gyermekekkel és a fiatalokkal fogllkozóknak.
– A kirgiz lakosság 80-85%-a muszlim. Az iszlám széles körben elterjedt a kirgizeknél, üzbégeknél, az uguroknál és a tatároknál, azonban a kirgizek eredeti vallásának, a sámánizmusnak is nagy a befolyása. A lakosság 13-14%-a az orosz ortodox egyházhoz tartozik, nagyrészt oroszok és ukránok. Csupán 1% evangéliumi keresztyén.
– A Kirgiz Evangélikus-Lutheránus Egyház fenntart egy idősek otthonát, a rászorulóknak egy konyhát, egyet pedig az iskolás gyermekek étkeztetésére. Azt tervezik, hogy a jövőben az utcagyerekekről is gondoskodnak étellel.

Andreas Kraft, Christinával kötött házasságot, egy lányuk van (Johanna). A teológiai szemináriumi képzés előtt gazdálkodó volt, néhány évig igehirdető a dél-német gyülekezeti szövetségnél, 2006. óta pedig Kirgizisztánban él: tanulja a nyelvet és missziói gyülekezetépítésben vesz részt Tokmokban és Kierovszkajában.
[lap teteje]

Malawi
Missionáriusok Malawiban
– Johannes és Marieke Bos (gyermekük: Nadia): 2007. április óta tanulják a csicseva nyelvet és ismerkednek a helyi kultúrával. Készülnek a későbbi munkára az árvagyermekek között.
– Marion Engstler: asszonyok közötti munka Balaka körzetében
– Daniel és Rita Mattmüller (gyermekeik: Anna és Katharina): júniusig hazájukban tartózkodtak, majd újra a Chisomo Oktatási Központot vezetik.
– Daniela Reichert: szeptemberig hazájában tartózkodik, utána az asszonyokat oktatja majd a Chisomo Központban.
– Damaris Rostan: csicseva nyelvtanulás és a helyi kultúra megismerése, gyermekek közötti munkára készül
– Margit Schwemmle: asszonyok tanítása a Chisomo Központban az év végéig, majd hazautazik szabadságra.
– Johannes és Vroni Urschitz (gyermekük: Joy): augusztusig szabadságon vannak otthon, utána visszatérnek az árvagyermekek közötti munkába.
– Michael és Cornelia Volz (gyermekeik: Timon, Joas, Anna és Elena): területi vezetők és az oktatásban vesznek részt.
Timon Volz kivételével, aki a Nairobiban (Kenya) a német iskolába jár, az iskolás korba lépő misszionárius gyermekeket a német távoktatás keretében tanítják. Szeptembertől Joy Urschitz, valamint Joas, Anna és Elena Volz előreláthatólag Zombában (Malawi) egy nemzetközi iskolába járnak majd.
Michael Volz, felesége Cornelia, négy gyermekük van. Eredeti szakmája asztalos. Három évig prédikátor volt a Liebenzelli Közösségek Szövetségében, majd elvégezte a Liebenzelli Misszió Teológiai Szemináriumát. 1996. óta van Malawiban, 2007 nyaráig vezeti a Chisomo Központot és ugyanott oktat is, területi vezető.
– A helybeli munkatársak közül kilencen állandó alkalmazásban állnak Chisomoban, Martha Injesi a nők között munkálkodik és két helybeli misszionárius a Yao törzsben.
– A Liebenzelli Misszió anyagilag támogatja a Chisomo Központban folyó oktatási munkát, az asszonyok közötti munkát, a yao-k közötti misszziós munkát és az árvagyermekek közötti szociális-missziói munkát valamint egy óvodát.
– 1995. óta 170 hallgató végezte el a képzést Chisomoban.
– A SOM árva-projektben 400 árvagyermeket regisztráltak nyolc faluból.
– A SOM óvodáját 60 gyermek látogatja négytől hatéves korig.
[lap teteje]

Mikronézia
Missionáriusok Mikronéziában:
A területi vezetőn kívül az összes misszionárius a PIBC-ben (Bibliaiskola) szolgál és tanárként dolgozik a különböző ágazatokban (további tájékoztatás a Külmissziói Híradó előző számában található).
Harald Gorges, felesége Hannelore, három gyermekük van, 1978-1988-ig Yapon (Mikronézia) gyülekezetépítésben tevékenykedett, 1990-2004-ig missziós titkár volt Németországban. 2004. óta újból Mikronéziában dolgozik, 2005. óta területi vezető.
[lap teteje]

Oroszország
Misszionáriusok Oroszországban:
– Waldemar és Helene Benzel (gyermekeik: Tabea és Manuel): gyülekezeti munka Jekatyerinburgban
– Matthias és Damaris Braun (gyermekük: Tim): gyülekezeti munka Cseljabinszkban
– Waldemar és Katharina Jesse (gyermekeik: Tobias, Oliver, Jonas és Julian): területi vezetés és gyülekezetépítés a régióban
– Sabine Matthis missziós nővér: tanulja a nyelvet
– Matthias Schindler: nyelvtanulás és igehirdetési szolgálat Nisnitagilban
– Sibylle Tüngler: gyülekezeti és asszonyok közötti munka, látogató szolgálat, diákok számára német klub Waldemar Jesse, felesége Katharina, mindketten Kazahsztánban, a FÁK-ban születtek és nőttek fel. Később Németországba települtek át. Waldemar eredetileg ipari kereskedő volt, majd elvégezte a Liebenzelli Misszió Teológiai Szemináriumát. Négy gyermekük van és 2001. óta tevékenykednek Oroszországban, területi vezető.
[lap teteje]

Pápua Új-Guniea
Pápua Új-Guineai misszionáriusok:
– René és Elisabeth Bredow (gyermekeik: Amelie, Benjamin, Christian és David): területi vezetés, vendégház, törődés a misszionáriusokkal
– Peter és Cheryl Banks (gyermekeik: Tyson, Micah, Hannah és Katelyn): a Wycliff Bibliafordítók egyik “internátusi családjában” misszionáriusok gyermekeire felügyelnek
– Rainer és Michaela Dorsch (gyermekük: Kevin): úttörő- és területi munka Kolmengenben (Bialla, Nyugat-Újbritannia)
– Simon és Yvonne Herrmann (gyermekük: Johannes): tanítói- és ifjúsági munka Mánusz szigetén
– Benjamin és Katharina Meier (gyermekeik: Ruth, Jona és Aaron): gyakorlati képzés Port Moresby illegális városszéli telepén
– Bernd és Irmgard Mortsiefer (gyermekeik: Paul és Christoph): bibliaiskolai tanárok továbbképzése és tantervfejlesztés (részidőben)
– Johannes és Sabine Schraber (gyermekük: Mahela): ifjusági- és munkatársképzés a Sepik területen
– Ulrich és Annette Schmalzhaf (gyermekeik: Frieder, Annika, Jonathan és Hilde): bibliaiskolai tanár Nyugat-Újbritanniában
– Gerhard és Brigitte Stamm: 2007 nyaráig németországi tartózkodás, misszionáriusi csoportért felelős
– Holger és Silvia Totzeck (gyermekeik: Josina, Prisca, Jasmena és Semjon): bibliaiskolai tanár Mánusz szigetén, júniustól németországi tartózkodás
– Christoph és Christine Urschitz (gyermekeik: Louis és Ronia): evangélizáló munka Port Moresby városszéli illegális területen levő gyermekek és fiatalok között
– Friedemann és Elfriede Urschitz (gyermekeik: Simon, Sebastian és Samuel): munkatársak technikai képzése a Sepik-területen, nyáron visszatérés Ausztriába
– Johannes és Carolin Wälde: Friedemann Urschitz munkájának átvétele; a Sepik- gyülekezetek műszaki ellátása
[lap teteje]

Tajvan
Tajvan az az ország, ahol legmagasabb a buddhista templomok négyzetkilométerenkénti sűrűsége. A szigetlakóknak csupán 2,5%-a keresztyén. Fő vallások a buddhizmus, taoizmus és az animizmus (népi vallás)
– Területe 36 000 km2, lakosainak száma 24 millió. Az ország egy harmada termékeny, sűrűn lakott terület; két harmada ritkán lakott hegyvidék 3000 méter fölötti magasságú hegyekkel.
– Az első katolikus misszionáriusok már 1859-ben jöttek az országba, evangélikusok hat évvel később. A Liebenzelli Misszió 50 éve munkálkodik Tajvanon.
– Minden gyülekezet és projekt költségeit, amelyben liebenzelli misszionáriusok együttműködnek Tajvanon, teljesen belföldi adományokból fedezik.

Misszionáriusok Tajvanon
Siegfried és Marianne Ulmer A kis Hsiao-csen-gyülekezet nekünk személy szerint szívügyünk, mert 20 évvel ezelőtt alapítottuk. Feladatunkat abban látjuk, hogy megelevenítsük az istentiszteleteket, támogassuk a meglévő csoportokat és missziós aktivitásokra bátorítsuk őket. Személyes törődéssel és lelkigondozással szeretnénk segíteni a problémákat és összetűzéseket leküzdeni. A gyülekezeti szövetség egyik lelkésze szerint megnyugtató számukra, hogy mi ott még segítünk.
Daniel és Gabi Frey (gyermekeik: Joshua és Letizia)
Daniel 2006-ban be tudta fejezni a minden idejét igénybevevő mandarin-kínai nyelvtanulmányait. Idén feleségével együtt továbbra is jár még heti néhány órára a nyelviskolába. Emellett fokozottabban részt vesznek a taicsungi Mu-yi-tang gyülekezet életében. Örülnek, hogy egy jól működő gyülekezeti munkával ismerkedhetnek, a nyelvet még jobban elsajátíthatják, a kultúrát még jobban megismerhetik, így adottságainak, képességeinek megfelelően segíthetnek.
Klaus-Dieter és Erika Volz (gyermekeik: Ben-David és Daniel)
A Csung-ho-gyülekezet Taipehben, szűkös helyiségeik ellenére jó munkát végeznek gyermekek, tinik és asszonyok
között, amelyben az egész Volz család részt vesz. Tavaly a gyülekezet – helyhiány miatt – elkezdett két istentiszteletet tartani. A Volz család és a gyülekezet munkatársai végzik a hitoktatást az iskolákban – ami tulajdonképpen etikaoktatás, mert hittant hivatalosan nem szabad tanítani. Részt vesznek továbbá a gyülekezeti szövetség gyermek- és ifjúsági csendeshetein. Karácsonyi színdarabjukat tizenkilenc alkalommal adhatták elő négy iskolában és ezzel 8 600 diáknak hirdethették az evangéliumot. Klaus-Dietert azzal bízták meg, hogy a férfiak között kezdjen munkát a gyülekezetben. Sajnos, még nincsenek törzslátogatók, és a részvétel erősen ingadozik attól függően, hogy milyen jellegű az összejövetel.
Köszönjük, ha továbbra is imádkoznak Tajvanért, hogy Isten adjon nekünk bölcsességet eldönteni, hogyan tudnánk jobban megszólítani az Úrtól távol élő tajvaniak nagy tömegeit, és a gyülekezeteket még jobban bátorítani és felkészíteni a kifelé való szolgálatra.
Siegfried Ulmer, felesége Marianne, érettségi után elvégezte a Liebenzelli Misszió Teológiai Szemináriumát, 1979. óta vannak Tajvanon, a nyelvtanulás után a gyülekezetalapító munkába állt be, 1991-től a Yu-Shan Bibliaiskolában tanított, 2004 óta területi vezető és segít a Hsiao-csen gyülekezet munkájában. Többször ellátogat Kínába.
[lap teteje]

Scroll to Top