Sipos Dorka novemberi beszámolója

Az őszi levelek elszíneződése és lehullása helyett itt az esős időszak érkezett meg. Majdnem minden délután hosszabb, vagy rövidebb zápor érkezik.. Ez azonban nem akadályozza a kültéri és beltéri programokat. Az elmúlt pár hétben különböző feladatok és extra események miatt hihetetlenül besűrűsödött az életünk. Egyre több lehetőségünk van a helyiek mindennapjait megismerni, az életkörülményeiket testközelből megtapasztalni, valamint a mélyen gyökerező lelki és társadalmi problémák mélyére tekinteni.

Az ecuadoriak legnagyobb ünnepét november 2-án ünnepeltük: halottak napját. Meglátogattuk a helyi temetőt, ahol a rendezettség illetve a csendes meghittség, privátszféra kiépítése nem prioritás. Ezen kívül az ünnephez kötődő tradicionális ételt is elkészítettük: colada morada-t (ami a magyar gyümölcsleves sűrűbb és édesebb változata) valamint a guagua-t (kelttésztából készített és feldíszített babaformájú tésztát).

Nagyon hálás vagyok, hogy az emberek egyre inkább nyitnak felénk. Hihetetlen megtapasztalni, ahogyan az emberek megtisztelő őszinteséggel számolnak be a nehézségeikről, a Krisztushoz vezető útjukról, botlásaikról. Isten valóságos életeket megváltoztató szeretete és hatalma ezen történeteken keresztül még erőteljesebben rajzolódik ki. Másik hatalmas hálaadásom, ahogyan képes vagyok egyre többet megérteni mindezekből. Meglepő gyorsasággal sikerül előrehaladni a spanyolban. A nyelvismeret pedig segít, hogy merjek bátrabban odamenni, kérdezni, megismerkedni az emberekkel. Tudom, hogy mindez nem a saját erőmből lehetséges, hanem Istentől kapok erőt és bátorságot a nyelvi akadályok leküzdéséhez.

Az elmúlt héten az ottalvásos szolgálati helyemen San Pedróban egy helyi nagyon fiatal (21-22 évesek) házaspárral töltöttünk sok időt. Az alapjáraton zárkózott, csendes lány igazán érdeklődve kérdezgetett minket. Készségesen mesélgetett, és őszintén válaszolgatott a személyesebb kérdésekre is. Nehéz, hogy a hitét nem tudja a férjével megosztani, hiába ég a szíve a szolgálatért, nem kap ebben a férjétől támogatást. Jó látni, hogy ebben a helyzetben is teljes mellszélességgel áll mellettük a lelkészházaspár.

Másik szívet melengető történetünk egy hajléktalanságból, alkoholizmusból, gyűlelöletből, magányból kiszabadult férfi története volt. A bizonyságtétele mellett arról is beszámolt, hogy a családjával együtt hálás értünk.Sokat imádkoztak, hogy a pandémia ne akadályozzon meg minket az idejövetelünkben, és tudjunk együtt szolgálni. Hihetetlen, hogy a világ minden tájáról vesznek minket körbe az imatámogatások.

Érezzük is, és mint csapat hálásak vagyunk érte. Valamint azért is, hogy van lehetőségünk együtt ,egymással is időt tölteni. Helyi ünnepségeket meglátogatni, specialitásokat kipróbálni (mint a kagyló-csiga citrommal és sóval…), valamint a helyi misszionárius vezetőinkkel pizza-estét tartani.

Továbbra is folyik a szolgálatunk a gyerekklubbokban, egyre több felelősséggel, feladattal. A következő időszakban gyülekezeti ünnepek, nagy helyi ifi-nap, és kétkezi építési-szolgálat lesz a heti terveink között. Mindezek nagy élmények és kihívások is egyben, így hálásan fogadjuk az imabeli támogatásotokat!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top